Asset Publisher Asset Publisher

Ochrona gatunkowa

Ochrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny. W Polsce ochroną ścisłą objętych jest 415 gatunków roślin, 232 gatunków grzybów i 319 gatunków zwierząt. 65 proc. gatunków dzikiej flory i fauny Polski to gatunki leśne.

Dobre rozpoznanie zasobów i składników przyrody oraz istniejących zagrożeń to podstawowa zasada ochrony lasu, a w tym ochrony przyrody. Jednym z wielu zadań służby leśnej jest gromadzenie informacji na temat nowych miejsc występowania, a także  coroczny monitoring znanych stanowisk grzybów, porostów, roślin oraz zwierząt występujących na ternie nadleśnictwa.

Spośród chronionych, zagrożonych i rzadkich regionalnie grzybów, porostów i roślin spotkać można na terenie Nadleśnictwa takie gatunki jak:

Lilia złotogłów /Lilium martagon/
Cis pospolity /Taxus baccata/
Jodła pospolita /Abies alba/
Zimoziół północny /Linnaea borealis/
Lepiężnik różowy /Petasites hybridus/
Sasanka otwarta /Pulsatilla patens/
Paprotka zwyczajna /Polypodium vulgare/
Czosnek niedźwiedzi /Allium ursinum/
Podkolan biały /Platanthera bifolia/
Bluszcz pospolity /Hedera helix/
Bobrek trójlistkowy, b. trójlistny /Menyanthes trifoliata/
Pióropusznik strusi /Matteuccia struthiopteris/
Turówka wonna, żubrówka /Hierochloë odorata/
Dereń świdwa /Cornus sanguinea/
Widłak goździsty /Lycopodium clavatum/
Sromotnik bezwstydny /Phallus impudicus/
Skrzyp zimowy /Equisetum hyemale/
Widłak jałowcowaty /Lycopodium annotinum/
Barwinek pospolity /Vinca minor/
Zawilec wielkokwiatowy /Anemone sylvestris/
Widłak wroniec /Huperzia selago/

Do najcenniejszych zwierząt spotykanych na terenie nadleśnictwa zaliczyć można takie gatunki jak:

Bóbr europejski /Castor fiber/
Żółw błotny /Emys orbicularis/
Żmija zygzakowata /Vipera berus/
Wilk szary /Canis lupus/
Ryś /Lynx lynx/
Wydra europejska /Lutra lutra/
Orlik krzykliwy /Aquila pomarina/
Bielik /Haliaeetus albicilla/
Bocian czarny /Ciconia nigra/
Bocian biały /Ciconia ciconia/
Żuraw /Grus grus/
Siniak /Columba oenas/
Dzięciołek /Dendrocopos minor/
Bekas kszyk, kszyk /Gallinago gallinago/
Derkacz /Crex crex/
Łęczak /Tringa glareola/
Samotnik /Tringa ochropus/
Bąk /Botaurus stellaris/
Cyranka /Anas querquedula/
Cyraneczka /Anas crecca/


Asset Publisher Asset Publisher

Back

NIE TYLKO GRZYBY JESIENIĄ

NIE TYLKO GRZYBY JESIENIĄ

Przy tak pięknej jesieni jak w tym roku wszyscy z chęcią idą do lasu podziwiać kolorowe pejzaże. Polska „złota jesień” to okres sprzyjający amatorom zbierania grzybów. W tym roku jest więcej grzybiarzy niż grzybów, lecz sezon jeszcze trwa i każdy kto lubi jesienne wędrówki po lesie w poszukiwaniu tego daru lasu będzie na pewno zadowolony. Ale nie tylko grzyby można zbierać jesienią. Las oferuje nam wiele innych przysmaków. Właśnie w październiku, możemy poszukiwać w lasach różnych owoców. Są już one w pełni dojrzałe i mięsiste a ich intensywna barwa kusi. W tym roku gałęzie krzewów i drzew aż uginają się od owoców.

W lesie możemy spotkać dużo drzewek owocowych takich jak śliwa tarnina, dzika róża, jarzębina, głóg, bez czarny itp., są to tak zwane gatunki biocenotyczne. Gatunki te mają dużo zalet w lasach: osłaniają glebę przed wysuszeniem, produkują dużo ściółki, wspomagają oczyszczanie pni gatunków głównych, dają pożywienie i schronienie dla zwierząt leśnych. Dziki często możemy spotkać w tarninie, jeleniowate przy dzikich starych jabłoniach. Dzięki gatunkom biocenotycznym jest dużo ptaków, które zjadają dużą ilość owadów zagrażających zdrowiu naszych lasów.

Nie tylko zwierzęta mogą jeść owoce dzikich krzewów. Są gatunki, które my ludzie również możemy zjadać. Pamiętajmy jednak aby dobrze rozpoznać gatunek, a gdy mamy z tym problem najlepiej zapytać o to dla pewności specjalistę w tej dziedzinie np. leśnika. Od początku września możemy zbierać owoce jadalne takie jak głóg, dzika róża i jarzębina. Najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach. Owoce te maja niesamowite zdrowotne właściwości. Mają one dużo więcej witaminy C niż cytrusy, a dzięki takiej dawce witamin podnoszą odporność człowieka. Owoce czerwone dobrze wpływającą na układ krążenia, działają również przeciwzapalnie i odkażająco. Przetworów nie musimy kupować w sklepie. Możemy wybrać się do lasu na spacer i przy okazji pozbierać owoce, które daje nam las. Oczywiście owoce należy odpowiednio przygotować. Nie wolno zjadać ich na surowo! Z owoców takich można przygotować różnego rodzaju konfitury, przeciery, soki a także zdrowotne nalewki i gdy tylko poczujemy się źle możemy zrobić sobie herbatę z przecierem z jarzębiny lub róży.